Hoe werken sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen hebben als doel dat je met jouw auto de sneeuw doorkomt zonder dat sneeuw zich op de band gaat ophopen. Je glijdt dus veel minder slecht weg en hebt meer grip op de weg, wat natuurlijk ook een stuk veiliger is voor het andere verkeer. Zoals je misschien wel verwacht met het leggen van kettingen om je banden mag dit alleen wanneer er daadwerkelijk sneeuw op de weg ligt, anders kan het uw banden en auto beschadigen. Wil je meer informatie over verschillende sneeuwkettingen, neem dan gerust contact op met Autobedrijf Otto Voortman.

En op sommige wegen waar bepaalde verkeersborden op staan kan het ook nog zo zijn dat sneeuwkettingen verplicht zijn. Soms is het dus essentieel om sneeuwkettingen bij te hebben. In bepaalde landen is het bijvoorbeeld altijd verplicht terwijl het in andere landen alleen in één periode verplicht is.

Waar en wanneer is het noodzakelijk?

Zoals ik net al noemde zijn er in de meeste Europese landen regels voor. Zo is het in Frankrijk verplicht op bepaalde bergpassen en wordt het meestal aangegeven met een speciaal verkeersbord. De maximale snelheid met sneeuwkettingen is 90 kilometer per uur. Wanneer je in Frankrijk de bergen ingaat is het dus wel slim om sneeuwkettingen mee te nemen

In Duitsland is het ook verplicht op plaatsen met speciale verkeersborden en mag je er maar 50 kilometer per uur mee. Het is dus slim om even wat onderzoek te doen over het gebied waar je naartoe gaat en controleert of hier van die regionen zijn of je ze nodig hebt of niet.

In Italië, Oostenrijk en Zwitserland zijn er meerdere bergpassen waar het verplicht is om sneeuwkettingen bij te hebben, ook hier wordt dit aangegeven met een speciaal verkeersbord. Dus wanneer je naar de bergachtige regionen van deze landen gaat is het verstandig om sneeuwkettingen bij te hebben.

De standaardregel is dus om sneeuwkettingen bij te hebben wanneer je naar een bergachtige gebied gaat waar er kans is op sneeuw. En wil je het helemaal op veilig wilt spelen dan zou ik ze altijd bij hebben als het kan gaan sneeuwen.