Welke regels gelden er voor een fietsendrager op de auto?
Om er met je fiets op uit te trekken, is een fietsendrager het ideale hulpmiddel. Gewoon de fiets op de auto bevestigen en weg! Voor het vervoer van goederen via de achterzijde of het dak van de auto gelden er wel enkele eisen. Dit is ook het geval bij een fietsendrager. Deze eisen worden bepaald door de Regeling voertuigen, wij zochten het voor jou uit.
Fietsendrager aan de achterzijde van de auto
In de eerste plaats is het vereist om de fietsendrager deugdelijk aan de auto te bevestigen, volg hiervoor de handleiding. Een fietsendrager mag ook enkel worden gebruikt om fietsen te transporteren, niet voor andere goederen. Een beladen fietsendrager mag dan weer niet meer dan 20 cm uitsteken langs de breedte van het voertuig. Alsook is het verboden om het maximale laadgewicht te overschrijden, bij de Thule VeloCompact 926 is dit bijvoorbeeld 60 kg.
Bij een fietsendrager aan de achterzijde wordt vaak het zicht van de verlichting, de reflectoren en de kentekenplaat van de auto belemmerd. Is dit het geval, dan moet de fietsendrager voorzien zijn van de nodige verlichting en een kentekenplaat. Dit zien we bijvoorbeeld bij de trekhaakdrager Thule VeloCompact 926.
Fietsendrager op het dak
Ook voor het vervoer van fietsen op het dak gelden er eisen. Zo mag de maximale daklast van de auto niet overschreden worden. Ook moet de dakdrager naar behoren worden bevestigd en deze mag evenmin voor andere goederen worden gebruikt. Houd er bovendien ook rekening mee dat je auto nu een stuk hoger reikt, en je nu misschien toch die garage of parking niet op kan.
Wat in het buitenland?
Wil je met de fiets eropuit trekken in het buitenland? Ga dan altijd steeds eerst even na welke regels er gelden in je vakantieland en de landen die je eventueel doorkruist op de weg erheen. Hoewel in de meeste Europese landen dezelfde regels gelden, kunnen er toch verschillen zijn. Zo moet jij in Italië bijvoorbeeld een wit-rood markeringsbord aanbrengen bij een fietsendrager.