Waarom hebben de meeste mensen alleen een WA verzekering voor hun auto?

Een autoverzekering is in Nederland verplicht wanneer je met de auto de weg op gaat. Er zijn echter verschillende soorten autoverzekeringen waar je uit kunt kiezen. De meeste mensen kiezen voor een WA verzekering voor hun auto. Maar wat houdt deze verzekering eigenlijk in en waarom is het de meest gekozen optie? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is een WA verzekering?

Een WA verzekering is de minimale verzekering die je kunt afsluiten voor je auto. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Met deze verzekering ben je verzekerd voor de schade die jij aan anderen veroorzaakt tijdens het rijden. Denk hierbij aan een botsing met een andere auto, maar ook aan het aanrijden van een voetganger of fietser. De schade aan je eigen auto wordt niet vergoed door deze verzekering.

Waarom kiezen de meeste mensen voor deze verzekering?

Dit heeft voornamelijk te maken met de kosten. Een WA verzekering is namelijk de goedkoopste optie. De premie die je betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren zoals je leeftijd, woonplaats en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Over het algemeen geldt: hoe ouder je bent en hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager de premie.

Je kunt zelf de hoogte van het eigen risico bepalen

Een ander voordeel van een WA verzekering is dat je zelf de hoogte van het eigen risico kunt bepalen. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen wanneer je schade hebt. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie die je betaalt. Dit kan voordelig zijn als je weinig gebruik maakt van je auto.

Nadelen van alleen een WA verzekering

Toch zijn er ook nadelen aan een WA verzekering. Zoals eerder genoemd, wordt de schade aan je eigen auto niet vergoed. Dit kan vervelend zijn als je zelf de veroorzaker bent van een ongeluk. Ook kan het voorkomen dat de schade aan het andere voertuig of aan de persoon die je hebt aangereden hoger is dan de verzekeringslimiet. In dat geval ben je zelf verantwoordelijk voor het overige bedrag.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat er ook andere auto verzekeringen zijn waar je uit kunt kiezen. Zo kun je ook kiezen voor een WA+ verzekering of een allrisk verzekering. Met deze verzekeringen ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto. Uiteraard zijn deze verzekeringen wel duurder dan een WA verzekering.

Wil je graag een autoverzekering afsluiten? Dan is Univé een voorbeeld van een verzekeraar.