Tips om je auto in topconditie te houden

auto garage

Je auto is misschien wel je meest praktische bezit. Hij brengt je overal en geeft je daarom een bepaald gevoel van vrijheid. Of jij nu iemand bent die hem dagelijks gebruikt of hem alleen inzet in geval van nood, als je hem nodig hebt wil je dat hij het doet. Om je auto in goede conditie te houden is het belangrijk om hem regelmatig bij de auto garage te brengen. Maar hoe vaak per jaar moet dat? Is dat voor elke auto en gebruiker hetzelfde? Met de volgende tips weet jij vanaf nu precies hoe jij jouw auto in topconditie houdt.

auto garage

Wanneer naar de garage?

Als eerste is het belangrijk om te weten dat het ene merk auto sneller problemen heeft dan het andere merk. Door even wat research te doen op internet, vind je vanzelf meer informatie hierover, in de vorm van bijvoorbeeld helpende tips en ervaringen.

Ten tweede is het van belang om te kijken naar het gebruik van je auto. Wordt jouw auto dagelijks gebruikt, dan zal hij vaker voor een onderhoudsbeurt naar de garage moeten, dan wanneer je hem er zo nu en dan bij pakt. Een auto die bijna elke dag de weg op gaat, kan je het best één á twee keer per jaar naar de auto garage brengen voor een onderhoudsbeurt. Waarschijnlijk krijg je van de monteur het advies om na elke 25.000 kilometer een grote beurt te geven en na elke 10.000 kilometer een kleine beurt. Het belang van de kleine beurt wordt regelmatig onderschat, terwijl kleine beurten grote reparaties helpen voorkomen.

Staat jouw auto veilig op een droge plek en gebruik je hem maar zelden, laat dan toch één keer per jaar een check doen. Want zelfs als je je auto helemaal niet gebruikt slijt hij.

Ruitenwissers, banden en lichten zijn het meest aan slijtage onderhevig. Het is belangrijk je ruitenwissers regelmatig schoon te maken. Je bandenspanning kan je het best eens per maand meten. Daar voorkom je niet alleen slijtage mee, maar je rijdt ook veiliger, comfortabeler én je bespaart brandstof. Tenslotte is het belangrijk om je lichten zo nu en dan te controleren. Met defecte lichten rondrijden is gevaarlijk voor jezelf en je mede weggebruikers.

Door alert te zijn op ongewone geluiden, brandende lampjes en andere strubbelingen, kun je grote schade voorkomen. Ga, zodra je iets afwijkends opmerkt, even langs je auto garage om het te laten checken.