Dit is waarom je je auto moet verzekeren

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Bij het inparkeren zie je een paaltje over het hoofd, een auto ziet jou niet staan bij het stoplicht of je neemt een bocht net te scherp. Gelukkig zijn er verzekeringen die voorkomen dat je zelf alle schade moet betalen. Ongelukken gebeuren doordat bestuurders een situatie verkeerd inschatten of doordat iemand anders niet aan het opletten is. Dit is waarom je je auto moet verzekeren. 

Verplicht

Een autoverzekering is in veel landen een verplichte verzekering. Op die manier kan worden voorkomen dat je iemand anders zijn auto in de prak rijdt en het vervolgens het probleem is van de ander. Naast dat het verplicht is is het voor jezelf ook voordeliger om je te verzekeren. Je betaalt per maand een bedrag aan de verzekering en zij regelen de afhandeling van mogelijke schade. Een verplichte autoverzekering heeft voor de gebruiker van de auto veel voordelen, maar daarnaast ook voor jou wanneer iemand jouw auto aanrijdt. Het is dus voordelig voor alle weggebruikers. 

Passende verzekering

Afhankelijk waar de auto voor wordt gebruikt is het goed om te kijken naar een passende verzekering. Zo moet het passen binnen de maandelijkse vaste lasten maar er moet ook voldoende dekking zijn bij een mogelijk ongeval. Wanneer je dan kiest voor een goedkope autoverzekering ben je niet altijd beter uit. Een verzekering kan door de goedkope maandelijkse kosten verleidelijk overkomen maar dit zegt niet altijd dat je voordelig uit bent. Stel dat je wel schade rijdt dan vergoed de verzekering waarschijnlijk ook minder dan het zou vergoeden als je een dure verzekeringsmaatschappij hebt. Daarnaast zijn er ook bepaalde situaties waarbij mensen een verhoogd risico lopen op een aanrijding. Denk bijvoorbeeld aan beginnend bestuurders maar ook juiste oudere mensen die nog achter het stuur kruipen. Dit zijn bepaalde risicofactoren waar de verzekering ook rekening mee houdt. 

Betaalbaar

Wanneer je een passende autoverzekering hebt gevonden is het ook nog handig om te kijken welke autoverzekering het meest betaalbaar is. Dit wordt berekend aan de hand van het type auto dat je rijdt, jouw ervaring met autorijden en mogelijke andere risicofactoren die op de weg een extra risicofactor kunnen veroorzaken. Aan de hand van tools op het internet of bij de verzekering zelf kan je je autoverzekering berekenen. Hierdoor heb je een beter beeld van wat je per maand kwijt zal zijn aan extra vaste lasten. Daarnaast krijg je dan ook direct te zien bij welke maatschappij je het voordeligst uit zou zijn en worden de risicofactoren die op jou van toepassing zijn nog nader toegelicht. 

Ongeluk

Zoals eerder al werd gesteld zit een ongeluk in een klein hoekje. Afhankelijk van je rijgedrag en de hoeveelheid uren die je achter het stuur zit is te berekenen hoe groot de kans is op een ongeluk. Dit zegt helaas nog niet alles. Er zijn veel voorbeelden van ongelukken die hebben plaatsgevonden met een onduidelijke oorzaak. Een onwelwording achter het stuur, een andere bestuurder die niet oplet, een vorm van afleiding of bijvoorbeeld een gat in de weg. Dit soort onvoorziene situaties komen niet vaak voor maar zijn ook niet onvermijdelijk. Daarom is het belangrijk om je auto te verzekeren. Mocht er een keer iets gebeuren dan hoef je je niet druk te maken om de kosten die komen kijken bij het repareren van de auto.