De verschillende total loss
Wanneer moet je auto naar de sloperij en wat gebeurd er dan met je auto. Daar zijn heel erg veel mensen nieuwsgierig voor. Je auto gaat natuurlijk niet zomaar naar de sloperij. Als je meer wilt weten over autosloperijen dan lees maar gauw verder.
Niet zomaar naar de autosloperij
Je auto moet natuurlijk niet zomaar naar de sloperij. Hij moet of stuk zijn of de auto moet total loss verklaard worden. Je hebt twee verschillende soorten total loss. Je hebt economisch total loss en je hebt technisch total loss. Het verschil tussen deze twee is dat in de ene kun je vaak nog rijden en de andere niet. Economisch total loss houd in dat je auto stuk is. Dat betekent niet dat je auto een WOK status heeft, maar dit betekent dat de dagwaarde van de auto lager ligt dan de reparatie kosten. Je kan de auto dan verkopen, maar je kan hem dan ook naar de sloperij brengen. Als je auto technisch loss is dan is je auto niet meer te repareren. Hij is dan zo stuk dat de auto niet meer verkocht of gerepareerd kan worden. Deze auto moet dan sowieso naar de sloop toe.
Wat gebeurd er daarna
Als het besloten is dat jouw auto naar de autosloperij moet dan wil je vast graag weten hoe dat te werk gaat. Jouw auto is aangekomen bij de sloperij. Nu wordt de auto helemaal uit elkaar gehaald. De onderdelen die nog gebruikt kunnen worden. Die worden losgehaald van de auto. Deze onderdelen worden dan naar een magazijn gestuurd waar ze weer worden verkocht aan monteurs. Deze onderdelen zijn vaak nog in een zeer goede staat. De rest van de onderdelen worden gebruikt voor de recycling. Ze worden dus niet gebruikt voor nieuwe auto’s, maar meer om weer nieuwe producten van te maken. De rest van de auto (de overblijfselen) worden samen met andere auto’s naar een auto pers gebracht.
Hiervoor krijg je natuurlijk wel een vergoeding. Deze vergoeding krijg je omdat de onderdelen uit de auto hergebruikt kunnen worden. En dat verdient een vergoeding. Die vergoeding is tussen de 150 en 900 euro. Het is natuurlijk wel onwijs bijzonder als je boven de 900 euro voor je sloopauto krijgt. Het komt daarom ook maar heel weinig voor. De vergoeding hangt af van hoe zwaar de auto is en van hoeveel oud ijzer het oplevert.